UN PAS MÉS

Creiem que el primer que hem de dir és que a la comarca del Vallès Occidental hi ha hagut un increment molt notable de la participació (un 7,8%), arribant fins al 78,6%. Es tracta d’una dada rècord, que  fins i tot està un punt per damunt de la xifra de participació registrada al conjunt de Catalunya. Valorem molt positivament que la ciutadania s’hagi mobilitzat davant d’una contesa electoral important i això dóna més valor representatiu al resultat.

En aquesta contesa electoral, el PSC s’ha mantingut en la línia que sempre l’ha definit: la de la defensa de la igualtat i la justícia, pensant en les persones, en els nostres conciutadans. Els i les socialistes hem fet una campanya optimista, en positiu, explicativa i ens en sentim orgullosos. De proximitat, del tu a tu. Hem fet moltes propostes i hem plantejat el model federalista com la millor solució davant la dicotomia que existeix actualment entre Catalunya i Espanya. Pensem fermament, i així ho hem defensat i ho seguirem fent, que un millor encaix passa per fer una Espanya més federada, amb una Catalunya molt més reconeguda i blindada pel que fa a la cultura, la llengua i el finançament, entre d’altres aspectes.

Però aprofundim en els resultats. A la nostra comarca, com a la resta de Catalunya, bona part de la ciutadania ha votat en clau sobiranista i per aquest motiu el Partit dels Socialistes s’ha vist superat per altres forces que tenien un programa molt menys substanciós i únicament basat en la defensa del separatisme o de l’unionisme, respectivament. Especialment preocupant ens sembla l’ascens d’una formació política com Ciutadans que, sols amb la bandera de l’unionisme, amb l’argument de ser un “nou” partit net (sense experiència ni càrregues de govern a cap nivell), amb un programa no explicitat i amb una visió neoliberal de la societat, esdevé la segona força política al Parlament i de la majoria dels nostres municipis, ells han acaparat el “nou vot”.

Tot i així, analitzant les dades més acuradament, veiem com als municipis del Vallès Occidental encara més que en d’altres indrets i que al conjunt de Catalunya, l’enfoc plebiscitari donat a aquestes eleccions ha fracassat. Les forces independentistes (Junts pel Sí i la CUP) arriben només al 44,1% (a Terrassa no assoleixen ni el 40%) i queden, doncs, lluny de la majoria de vots. En el mateix sentit, cal remarcar que Junts pel Sí baixen més de 4 punts (del 40,6 al 36,3%) respecte a la suma de CiU i ERC a les eleccions del 2012.

Tant en el Vallès Occidental com en cinc comarques més hi ha hagut un vot diferenciat de la resta (Barcelonès, baix Penedès, Baix Llobregat, Tarragonès i Vall d’Aran, i aquest suposa més del 60% de la població Catalana, més de 4,2 milions de persones.

A Catalunya, el PSC som la tercera força al Parlament i hem aconseguit 16 diputats, lluny de l’hecatombe que pronosticaven algunes enquestes.  Seguim sent la força d’esquerres no independentista més majoritària i sabem que tindrem un paper clau en el futur del país. Hem mantingut un vot estable i fidel i treballarem per aconseguir major suport, per engrescar i il·lusionar de nou a aquells que en algun moment ens havien fet confiança.
Com sempre, defensarem la política d’alt nivell, que no pot ser altra que la que passa pel diàleg i la negociació. Seguim defensant els nostres valors i la Catalunya que volem, una Catalunya que tingui com a centre de les seves polítiques a les persones. Una Catalunya que sigui generadora d’ocupació, que no permeti que cap ciutadà o ciutadana visqui en la pobresa; una Catalunya sense desnonaments. Volem un govern que garanteixi l’estat del benestar i que no deixi cap persona desemparada. Sempre actuarem amb la responsabilitat que ens ha caracteritzat.

De cara al futur més immediat, els resultats obtinguts pel PSC en aquests darrers comicis ens encoratgen i creiem que ens deixen en una bona posició de cara a les eleccions legislatives del proper desembre, si sabem treballar de manera adequada. Contribuirem així al necessari relleu del PP i de Mariano Rajoy al govern de l’Estat; per un govern del PSOE encapçalat per Pedro Sánchez, orientat a preservar i millorar l’estat del benestar, i a trobar un millor encaix de Catalunya dins d’Espanya mitjançant una reforma de la Constitució en sentit federal. Sens dubte els i les nostres diputades que surtin elegides, com sempre, des del treball i sense fer soroll, s’hi esmerçaran.

Pere Soler

Portaveu Grup Socialista al Consell Comarcal del Vallès Occidental

Publicat al El Diari del Vallès el 1-10-2015

No hay comentarios: