Front comú a l’assetjament escolar

Des del mes de setembre de 2006 hi ha signat, per part de totes les institucions implicades en la protecció de la infància i l'adolescència, el protocol marc d'actuacions en casos d'abusos sexuals i altres maltractaments greus o menors. Aquest protocol va ser aleshores impulsat pel Síndic de Greuges de Catalunya i buscava assegurar una coordinació eficaç en la protecció efectiva dels infants i adolescents per garantir els seus drets, la seva integritat i la dignitat. 
Aquest protocol va ser una gran passa endavant que sumava i reforçava als protocols vigents aleshores a les nostres administracions locals i a les supramunicipals. Quatre anys més tard es va dur a terme l'aprovació al Parlament de Catalunya de la Llei 14/2010 dels drets i oportunitats de la infància i l'adolescència i l'any 2014 es va aprovar la llei 11/2014 per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

No tinc cap mena de dubte que tots els protocols i lleis que s'han anat aprovant al llarg d'aquests darrers anys han estat avenços molt importants en la lluita per neutralitzar i evitar els casos d'assetjament i pel reconeixement dels drets dels infants i dels adolescents, i d'altres col·lectius que en són víctimes.

Però malgrat que cada vegada hi ha més conscienciació ciutadana per lluitar contra aquesta xacra, al nostre país, dia sí i dia també, som espectadors impotents de casos d'assetjament i maltractaments, ja sigui a persones adultes o en infants i adolescents.
Demanar i clamar per assolir el número zero sabem que, a curt termini, no és possible. Eradicar per complert i tallar en sec les actituds dels qui persegueixen, assetgen i es mofen de les seves víctimes, encara som conscients que costarà seguir sumant més esforços i més pedagogia per part de tots.

Avui, però, ens volem centrar en el sector de la infància i l'adolescència i en la institució escolar en majúscula, el lloc on els nostres infants i adolescents hi passen una important part del dia. Són molts, i diversos, els casos que s'han destapat i que se segueixen destapant d'abusos sexuals i assetjament .

Per aquest motiu hem d'anar estrenyent, encara més, el cercle de vigilància en els nostres centres docents amb l'objectiu de fer una intensa tasca preventiva per poder avançar en la detecció de situacions de risc, abans que aquestes passin. Per tant, detectar les situacions de maltractament ha de ser una tasca que implica tothom, ciutadania, centres escolars, ajuntaments, consells comarcals i administracions superiors com la Generalitat de Catalunya o la Diputació de Barcelona.

És des d'aquesta visió que el Grup Municipal del PSC ha presentat, aquest mes de maig, una moció que segueix apostant per l'aplicació de més mesures preventives i per seguir treballant perquè baixin les estadístiques fins a poder eradicar definitivament aquesta mena d'accions.

Sabem que tot de cop no ho podem resoldre, però sumant esforços i fent un front comú, per part de totes les parts implicades, en contra de l'assetjament i del maltractament en edat escolar, podrem prendre més consciència i actuar preventivament o amb més fermesa davant de casos evidents d'assetjament. 

No hay comentarios: