Parlem de la nova política. També hi és a Sant Cugat?

Caldrà definir aquesta manera de fer política
En els últims anys hem vist com dirigents polítics i alguns tertulians han començat a utilitzar l'etiqueta de nova política. Però que vol dir "nova política"?

Quan ens parlen d'alguna cosa nova, el primer que ens ve al cap és el concepte diferent, però moltes vegades els fets ens indiquen que una cosa nova no vol dir que sigui exactament diferent de l'antiga.

Per tant, davant el nou adjectiu que se li ha posat a la política, caldrà definir aquesta manera de fer política. És evident que la nova política va associada cap a nous partits polítics, lideratges nous i noves maneres d'entendre la política. Però això vol dir que els partits tradicionals no tenen nous lideratges, o que tampoc han començat a entendre la política de forma diferent? La resposta és no. Almenys per alguns partits com és el cas del PSC.

Però parlem dels partits en l'àmbit local. Si mirem els partits tradicionals com Convergència, PSC, Esquerra Republicana, Iniciativa i Partit Popular, trobem que tenen unes estructures de coordinació bastant sòlides. Això és un punt a favor a l'hora de saber-se organitzar per les campanyes electorals, distribuir els càrrecs interns i altres. Aquest grup de partits se'ls considera més orientats cap a la bella política, però que si s'analitza a fons, tampoc tenen tantes diferències amb el grup de partits que volen representar la nova política.


La CUP és un partit que vol desmarcar-se de la bella política, ja que com a partit antisistema s'intenta organitzar de forma diferent als partits tradicionals. Però el problema és que la CUP era un partit que ja existia abans que es comencés a parlar del concepte de la nova política. Quan es parla de nova política el principal partit que ens ve al cap és Podemos.

Podemos o Podem a Sant Cugat és una incògnita la seva presència i la seva magnitud. Sabem que existeixen cercles que són la forma d'organitzar-se en aquest partit, però que la presència en el dia a dia de la política local està bloquejada per altres organitzacions de Sant Cugat que no volen que obtingui protagonisme a la ciutat.

Ens trobem a Sant Cugat amb set partits que tenen representació al ple. Amb la nova legislatura sí que pot ser que s'hagi començat a canviar certes formes a l'hora de fer la política local. Això podria ser una primera característica de què la suposada nova política s'està començant a introduir a la ciutat.

Exemples en trobem, primer, amb el govern municipal, que sí que és veritat que amb la pèrdua de la majoria absoluta fa que la manera de buscar consens sigui diferent dels anys anteriors. La percepció que hi ha és que han intentat obrir-se una mica, sobretot pel que fa a processos participatius, consells sectorials, i altres.

Pel que fa a l'oposició hi podem trobar una mica de tot. El PP fa el que pot, Iniciativa es troba amb la incertesa de què farà Podem a Sant Cugat i si li traurà el lloc, Esquerra entra de nou en el ple i vol estar entremig del govern i de cap de l'oposició. Ciutadans com a nova formació en el ple intenta guanyar visibilitat en l'acció política. La CUP continua activa en les seves reivindicacions i des del PSC amb els mitjans que tenim volem reinventar-nos però mantenint els valors que sempre hem defensat.

Com hem vist a Sant Cugat hi ha diferents maneres de fer política, per alguns creuran que està associada al concepte de nova política i per altres pensaran que és més del mateix. Davant d'aquest fet el concepte de nova política no és gens fàcil de definir. Sobretot perquè moltes vegades aquesta etiqueta de nova política es posa per determinades accions, que cadascú pot interpretar de manera diferent.

Estem davant d'un concepte molt ampli i obert, per tant que cadascú l'interpreti com vulgui. Potser amb el pas dels anys serà més fàcil entendre que és la nova política.

 

No hay comentarios: