Diem si a la cultura, diem si a la biblioteca central

Aquesta setmana s'ha posat sobre la taula el debat de les prioritzacions en els equipaments. És obvi que les obligacions de prestació de servei han de passar per davant d'altres, com pot ser la nova escola La Mirada, el futur Leonardo da Vinci, la biblioteca central, el nou pavelló de la Guinardera, la piscina de Mira-sol... Sense deixar d'altres necessaris com ara la sala polivalent, la cobertura de la pista de l'espai Pere Grau a les Planes, el tancament dels baixos del centre sociosanitari de la Floresta, la cobertura de la pista Sant Francesc, piscines del Parc Central... Tots projectes previstos a curt o mig termini.
L'actual biblioteca Gabriel Ferrater se'ns ha quedat petita i no s'adequa al nivell exigit pel 'Mapa de la Lectura Pública de Catalunya', que és on es recullen les necessitats de biblioteca i s'estableix el tipus de servei que correspon per una població com la nostra - més de 30.000 habitants. Entre altres criteris emprats, figuren el fons bibliogràfic, la superfície de l'equipament i el personal que s'hi dedica. Segons aquests criteris seria necessari ampliar o traslladar l'equipament per tal d'arribar al nivell exigit.

L'agenda 21 de la Cultura estipula que 'la cultura lligada a la dimensió social proporciona eines per lluitar contra la pobresa, amplia les capacitats i oportunitats dels grups vulnerables, accelera la resiliència i l'arrelament, permet la participació i l'enfortiment de la comunitat i fomenta el diàleg intercultural, la resolució de conflictes i la igualtat de drets'.

Les inversions en cultura que han de dur a terme per les diferents administracions públiques per fer possible aquest equipament són imprescindibles, i compleix amb escreix unes previsions i criteris prèviament establertes, i demandades per la necessitat.

A més, els socialistes creiem en els serveis de proximitat i volem reivindicar les biblioteques de barri de Volpalleres, Mira-sol i Valldoreix, i els punts d'accés de la Floresta i les Planes, per aproximar la cultura de la lectura a la població i prestar altres tipus de servei com són aules d'estudi, espais per activitats culturals, lectures en viu i exposicions...

La construcció de la nova biblioteca central al costat del parc Ramon Barnils és un projecte prioritari per a la ciutat i per a la cultura, també per als socialistes. Amb aquest equipament es dóna resposta a les necessitats de biblioteques del municipi, tot i que cal seguir treballant per disposar d'altres projectes per promocionar la lectura, com ara punts d'accés a la lectura als barris de Sant Francesc-Monestir i de Coll Favà, i consolidar la Floresta com a biblioteca de barri o altres que puguin sorgir.

Des del meu punt de vista, la construcció de la biblioteca central permetrà l'alliberament de l'actual equipament de la biblioteca Gabriel Ferrater per a altres usos culturals - em sembla que així ho té previst l'equip de govern- i consolidarà la zona com un punt de concentració cultural, al costat del Teatre-Auditori, el conservatori de música Victòria dels Àngels, els cinemes, el Celler Modernista, etc.

Per tots aquests motius, els socialistes de Sant Cugat diem sí a la cultura i diem sí a la nova Biblioteca Central de Sant Cugat.

No hay comentarios: