Pactar amb l'enemic? Mai de la vida ! I doncs, com farem la pau?

Montserrat Colldeforns
Per sort a Espanya ja no estem en guerra (de les de veritat) però fa temps que ens trobem en la major crisi des de la guerra civil del 1936. I les seqüeles són enormes. Un exemple: a la nostra ciutat totes les entitats socials coincideixen que la pobresa - i, per tant, les penalitats, la mala salut, la manca d'oportunitats i la frustració personal i social- s'està convertint en una malaltia crònica. No és una situació temporal que pot revertir fàcilment quan sortim de la crisi. Cal fer quelcom 'ja'.

Hi ha moltes ganes de canviar la realitat quotidiana, i per fer això cal canviar les polítiques. No només les polítiques econòmiques. La crisi és també social i institucional. No n'hi ha prou amb paraules i frases que caben en un tuit. I les mesures concretes que han de permetre canviar aquesta realitat han de començar el més aviat possible. L'acord del PSOE amb C's és un exemple de la dita castellana 'lo mejor es enemigo de lo bueno'.

I sí, C's continua sent un partit de dretes, unes dretes però que, a diferència del PP, entenen que perquè la democràcia funcioni de veritat hem de revertir les taxes de pobresa i hem de posar molts esforços en l'educació. Que entén que cal crear llocs de treball lligats a un model productiu que es prengui seriosament l'arribar a emissions zero de CO2, que accepta que cal millorar, i molt, l'equitat del nostre sistema d'impostos, frenant la recaptació que ve del treball de les classes mitjanes i treballadores i augmentant la que ve de la riquesa i les activitats nocives.

Un govern només d'esquerres faria això i molt més i potser amb més rapidesa? Segurament, no ho dubto, però els números - electorals - no surten, simplement no hi són. Aleshores, cal renunciar? Cal deixar que el PP continuï manant a la seva manera?


Certament, si ens posem a filar prim, o sigui a llegir amb atenció el document de l'acord, hi trobem a faltar moltes coses - a mi personalment m'agradaria molt més una orientació cap a la reducció de les desigualtats i no només a reduir la pobresa, m'agradaria que el problema polític català tingués millor consideració i resposta i algunes altres qüestions - però cal saber on som, i què es pot fer per avançar o per sortir de l'atzucac.

Acceptar l'acord vol dir renunciar als nostres objectius i valors? Crec sincerament que no, i també crec que permetre l'alternativa: més govern del PP durant més de temps (feu càlculs: eleccions el 26 de juny, i un o dos mesos per tornar a parlar de com i amb qui es fa govern) és fer passes enrere.

Podemos i altres grups de l'esquerra podrien afegir temes i continguts específics a molts punts de l'acord que queden oberts o marquen uns mínims, però no uns límits: per exemple quan es parla de la llei marc de serveis socials en general i de la llei de dependència en particular, o del pacte educatiu, a assolir en 6 mesos, prèvia aturada immediata de tot allò que encara no ha entrat en vigor de la LOMCE ara mateix... O del paquet per la reforma dels partits polítics i el seu finançament, per lluitar contra la corrupció o per millorar la nostra democràcia....

Caldrà que ens expliquin perquè han reaccionat marxant de la taula del diàleg i l'acord. Pensen, potser com el PP, que fins que no siguin majoria absoluta no val la pena intentar res?

Vull que m'expliquin perquè pensen que continuem en guerra i no que estem construint la pau.

No hay comentarios: