Ernest Lluch, inspirador de l'Estat del Benestar


La passada setmana vam fer setze anys sense el nostre company Ernest Lluch i no només el recordem per la seva personalitat i la seva tasca política. El tenim present perquè estan presents els seus valors, que són el diàleg, la cohesió social i l'humanisme. Està present també en la sanitat pública, universal i gratuïta, una sanitat per a tots, que no deixa fora ningú, sense importar on visqui ni d'on vingui.

 La primavera passada va fer 30 anys de la promulgació d'una de les lleis més importants de la democràcia. La Llei General de Sanitat va ser impulsada per Ernest Lluch el 1984 com a ministre de Sanitat del primer govern socialista de la democràcia. Aquesta llei va ser redactada amb el model del ministre britànic William H. Beveridge (conegut per crear els anys quaranta l'Estat del Benestar a Gran Bretanya).

 La Llei General de Sanitat va extendre el sistema nacional de salut per a tots els ciutadans i no només pels que tributen pel seu treball. Va ser el principal impuls contra les desigualtats socials i va significar la consolidació del dret de salut com un dels drets bàsics de l'Estat del Benestar. Tant de bo tinguéssim una Llei d'Educació i una Llei Laboral respectada per tots i que duri al menys trenta anys, com la nostra Llei de Sanitat.

A la fi dels anys vuitanta, Ernest Lluch va començar a visitar cada estiu el Festival de Jazz de Sant Sebastià i, amb el temps, a interessar-se per la ciutat fins a tal punt d'adquirir-hi un apartament. Com a bon humanista que s'interessa per tot l'humà, la relació amb la capital donostiarra li porta a interessar-se per la situació del terrorisme, a estudiar la violència etarra, a pensar sobre les possibles solucions per a la pau, a insistir en la via del diàleg. I es va atrevir a donar aquest pas coneixent el risc que assumia per interessar-se i comprometre's en el conflicte en aquella època.

A Sant Cugat tenim un parc dedicat a la seva memoria, on el passat dissabte, 26 de novembre, vam fer un petit homenatge en record de la seva persona i de les seves aportacions a la nostra societat. 

Ernest Lluch va ser un home de la Il·lustració. El seu interès va abordar tot el coneixement enciclopèdic, des de la història o l'economia fins a la música o el Barça. Per sobre de tot va ser un radical defensor del diàleg entre pobles i entre idees diferents.

 Avui més que mai necessitem persones com Ernest Lluch.

Enllaç al article original : http://www.cugat.cat/diari/opinio/124408/ernest-lluch-inspirador-de-l_estat-del-benestar
 

No hay comentarios: